Ξεκινά η 3η Βιβλιογιορτή στο Κερατσίνι με 8 σημαντικούς δημιουργούς

Ξεκινά η 3η Βιβλιογιορτή στο Κερατσίνι με 8 σημαντικούς δημιουργούς

Η «Βιβλιογιορτή στο 10», δηλαδή στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου, έφτασε αισίως στην τρίτη της χρονιά (εδώ η 1η χρονιά και εδώ η 2η). Τρία χρόνια αφηγήσεων, ζωγραφηγήσεων, μουσικής και τραγουδιού, θεάτρου και αυτοσχεδιασμού, εικαστικών πειραματισμών και απρόσμενων δημιουργιών.

Η Βιβλιογιορτή δεν ήταν μόνο η λαμπερή της όψη. Σαράντα από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, εικονογράφους, μουσικούς, ηθοποιούς/σκηνοθέτες και εμψυχωτές γέμισαν με την ομορφιά της δημιουργίας τους χώρους του νηπιαγωγείου μας. Χωρίς προαπαιτούμενα. Μόνο για τα παιδιά και τη χαρά της στιγμής. Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά όλων αυτών των δημιουργών προς αυτά τα παιδιά.

Η Βιβλιογιορτή ήταν οι μέρες της ετοιμασίας της, το παρασκήνιό της, η προσμονή των παιδιών, η τάξη που μεταμορφωνόταν, οι άνθρωποι που την έχτιζαν κομμάτι κομμάτι. Και κυρίως όλα εκείνα που έμεναν να ακολουθούν τα παιδιά όταν τελείωνε η Βιβλιογιορτή, οι μνήμες των παιδιών, οι απίθανες ατάκες τους, τα βιβλία που αγαπούσαν και αγόραζαν μετά την αφήγηση στο σχολείο. Αλλά και η ικανοποίηση ότι έκανες ό,τι μπορούσες για να πάρει το κάθε παιδί ό,τι εκείνο μπορούσε. Γιατί σε 5, σε 10, σε όσα χρόνια, κάποια παιδιά θα θυμηθούν ότι άκουσαν την Μαντουβάλου, την Παπαγιάννη, την Φραγκεσκάκη, τον Τσίτα και όλους τους σημαντικούς συγγραφείς να τους διαβάζουν τις ιστορίες τους σε απόσταση αναπνοής, ότι ζωγράφισαν με την Σαμαρτζή, τον Μπουλούμπαση, την Λαδά και τους άλλους σπουδαίους εικονογράφους, ότι ονειρεύτηκαν με την Σταμουλάκη και την Ζωγράφου, ότι κάλπασαν μαζί με όποιον στάθηκε περισσότερο στο μυαλό τους.

Η Βιβλιογιορτή δεν στήθηκε για να διεκδικήσει κανένα βραβείο σε κανέναν διαγωνισμό. Ο σκοπός της ήταν μόνο τα παιδιά και ο πνευματικός πλουτισμός τους.

Η τρίτη Βιβλιογιορτή του 2020 θα είναι η τελευταία. Γιατί ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Γιατί προσέφερε παραπάνω από όσα ονειρεύτηκε και σχεδίασε. Γιατί πρέπει να σταματάς όταν δεν έχεις φθαρεί. Γιατί το ταξίδι δεν έχει μόνο μία μορφή.

Θα βιβλιογιορτάσουμε φέτος με τις ξεχωριστές συγγραφείς και νηπιαγωγούς Γιώτα Αλεξάνδρου και Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου, με την Χριστίνα Ντούμα και το θαύμα της, τον 25χρονο γιο της Θοδωρή που πάσχει από την θανατηφόρο νόσο Batten, για την βοήθεια του οποίου πηγαίνουν έσοδα από το βιβλίο της, με την αγαπημένη σπουδαία μουσικοσυνθέτη Τατιάνα Ζωγράφου και τον κόκκινο γάτο της, με την κορυφαία πολυβραβευμένη συγγραφέα και εκπαιδευτικό-τεχνολόγο Σοφία Μαντουβάλου, με την μοναδική συγγραφέα και αφηγήτρια Εύη Γεροκώστα που θα αφηγηθεί εις διπλούν… ιστορίες της πέτρας, με τον έξοχο μουσικό και συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ που έρχεται από την Θεσσαλονίκη με αγάπη, πουλόβερ και όμορφες λέξεις και την υπέροχη εικονογράφο και συγγραφέα Έφη Λαδά που ξεχωρίζει πάντα με τις δουλειές της.

Στη Βιβλιογιορτή μας φέτος εντάξαμε και έξι μοναδικά βιβλία τα οποία θα αφηγηθούμε και θα αποτρελάνουμε με θεατρικό παιχνίδι και εικαστική δημιουργία εμείς, οι νηπιαγωγοί. Πρόκειται για το «Χορεύουν οι Καμηλοπαρδάλεις;» του Τζιλ Αντρέ, το «Πες Κάτι» του Πίτερ Ρέινολντς, τα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Λαμπίκο» της Έμιλυ Γκράβετ και «Κοραλία, το ψάρι που έγινε εκατό ετών» της Λάρα Χόθορν, τον μαγικό «Αρλεκίνο» της Ζωρζ Σαρή και την ημέρα του αποκριάτικου πάρτι μας, θα γιορτάσουμε παρέα με τον «Ντέιβιντ Μπόουι» της Ι.Σ. Βεργκάρα.

Βιβλιο-εορτάζοντες, Άννα Παπαφίγκου, Αργυρώ Πιπίνη, Ίριδα Σαμαρτζή, Κέλλυ Σταμουλάκη, Μάκη Τσίτα, Μάρια Μπαχά, Παναγιώτα Στρίκου Τομοπούλου, Πέτρο Μπουλούμπαση, Τατιάνα Ζωγράφου, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, Φίλια Δενδρινου
Χριστίνα Φραγκεσκάκη, Μαρία Παπαγιάννη, Ειρήνη Λουδάρου, Ιφιγένεια Καμπέρη, Μαριάννα Ψύχαλου, Μαρία Ρουσάκη, Γαρυφαλιά Τεριζάκη, Εύη Τσιτιρίδου, Γιώτα Αλεξάνδρου, Γεωργία Γαλανοπούλου, Θοδωρή Παπαϊωάννου, Μαριβίτα Γραμματικάκη, Πέρσα Ζαχαριά, Μαργαρίτα Κωτσίνη, Θεοδώρα Κατσιφή, Δημήτρη Μπασλάμ, Σοφία Μαντουβάλου, Εύη Γεροκώστα, Χριστίνα Ντούμα, Έφη Λαδά,  Γόνη Λούκα,  ένα πλατύ ευχαριστώ σε όλους σας για αυτήν την αγάπη προς τα παιδιά. Ξεκινάμε το τελευταίο;

Η αφίσα

Η αίθουσα της Βιβλιογιορτής

Η μια τάξη του σχολείου μεταμορφώθηκε! Δυο καράβια πλέουν πάνω σε έναν βυθό από σελίδες που ζωγράφισαν τα παιδιά. Με σύνθημα “Αν και διαφορετικοί, ταξιδεύουμε μαζί”.

Η πόρτα της αίθουσας της φετινής Βιβλιογιορτής

Οι συνταξιδιώτες μας…

Οι Μέρες της Σιωπής και ο Ασφοντυλίτης
Ο Αντίλ και η Αλεπού (η μοδίστρα)
Ο Φον Φοβερός και ο Κόκκινος Γάτος
Το αγόρι (που διάβαζε στις κότες παραμύθια) και το αγόρι με το πουλόβερ

Τα προγράμματά μας και το… πρόγραμμα

Το πρόγραμμα που θα διανεμηθεί στα 50 παιδιά του σχολείου έτοιμο.

Οι 8 σπουδαίοι επισκέπτες μας

Απόστολος Πάππος, 06/02/2020, elniplex.com, (https://bit.ly/39jJUct)