fbpx

Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Εδώ νηπιαγωγείο! (Η Αλεπού μοδίστρα – Ο Χνούδης)

Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Εδώ νηπιαγωγείο! (Η Αλεπού μοδίστρα – Ο Χνούδης)

Η αλεπού είναι μια εξαιρετική μοδίστρα που ράβει για τις καλύτερες κυρίες του δάσους. Κερδίζει αρκετά χρήματα, αλλά δεν της είναι ποτέ αρκετά. Πονηρή καθώς είναι, σκαρφίζεται συνέχεια τρόπους για να κερδίσει όλο και περισσότερα. Το τελευταίο της τέχνασμα είναι το εξής: βάζει τη μια πελάτισσα να ζηλεύει την άλλη, για να πουλάει συνέχεια καινούρια φορέματα. Καταφέρνει να πουλήσει τρίχωμα αρκούδας στη σκαντζοχοιρίνα, φτέρωμα πέρδικας στην αρκούδα, ακόμα και βελόνες σκαντζόχοιρου στην πέρδικα. Όταν όλες αυτές οι κυρίες συναντιούνται στο δάσος, το θέαμα είναι αστείο. Όλες εξαγριώνονται και ζητούν την τιμωρία της επειδή τις εξαπάτησε. Εκείνη προσπαθεί να το σκάσει, η αετίνα όμως την εντοπίζει και τη φέρνει πίσω. Ο βασιλιάς των ζώων, το λιοντάρι προτείνει να δικαστεί η αλεπού. Κατά τη διάρκεια της δίκης η αλεπού ζητά συγγνώμη και της επιβάλλεται η εξής ποινή: να ράβει τα καλύτερα ρούχα χωρίς αμοιβή. Ακόμα και μετά τη λήξη της ποινής η αλεπού συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο κοινωνικό σύνολο.

Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε αναγνώστες προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και τους προσφέρει πολλαπλά οφέλη, ένα από τα οποία είναι η αξία της προσφοράς και της αγάπης. Επίσης το βιβλίο τους μαθαίνει τη δύναμη της συγχώρεσης. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν τα παιδιά ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι κάνουμε λάθη, αρκεί να τα παραδεχτούμε. Όλοι αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία και τη συγχώρεση για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Ο Χνούδης είναι ένας μικροκαμωμένος, γρήγορος και παιχνιδιάρης λαγός που έχει, όμως, τη φήμη του ατρόμητου μαχητή. Τη φήμη αυτή την απέκτησε με έναν πολύ περίεργο τρόπο: ένα ανοιξιάτικο πρωινό ο Χνούδης έκανε τη βόλτα του στο δάσος, όταν συνάντησε ένα πληγωμένο λιοντάρι. Εκείνο του ζήτησε να καλέσει την οικογένειά του, τα νεαρά λιοντάρια, για να το βοηθήσουν, αλλά ο Χνούδης φοβήθηκε να πλησιάσει τη φωλιά των λιονταριών. Τελικά ο Χνούδης ξεπέρασε τους φόβους του και έφερε τη βοήθεια. Πριν γίνουν όλα αυτά, τα υπόλοιπα ζώα νόμιζαν ότι ο Χνούδης είχε παλέψει με το λιοντάρι και το είχε νικήσει, επειδή το είδαν πληγωμένο δίπλα του. Τον ανακήρυξαν, λοιπόν, ατρόμητο ήρωά τους κι εκείνος δε διασκέδασε τις λανθασμένες εντυπώσεις τους. Έδειχνε να απολαμβάνει τον τίτλο του. Όταν αποφάσισαν, όμως, να τον κάνουν βασιλιά τους, εκείνος κυριεύτηκε από τύψεις. Αποφάσισε να αποκαλύψει όλη την αλήθεια. Στην αρχή όλοι σάστισαν, αλλά τελικά κατάλαβαν ότι ήρωας είναι αυτός που καταφέρνει να νικήσει τους φόβους του και να προτάξει τη γενναία του καρδιά. Σίγουρα ο Χνούδης ήταν ένας τέτοιος ήρωας.

Το βιβλίο που απευθύνεται σε αναγνώστες προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και πραγματεύεται την αξία της τιμιότητας και της γενναιότητας. Ο Χνούδης είναι ένας συνηθισμένος λαγός, με τους φόβους και τις ανασφάλειές του. Προκειμένου, όμως, να σώσει αυτόν που τον χρειάζεται, καταφέρνει να μετατρέψει το φόβο του σε γενναιότητα. Ένα άλλο στοιχείο του χαρακτήρα του είναι η τιμιότητά του. Θα μπορούσε εύκολα να βολευτεί στην ψεύτικη εικόνα που είχαν οι άλλοι για εκείνον και να απολαμβάνει όλα τα προνόμια που απέρρεαν από αυτή. Δεν μπορούσε, όμως, να ζει μέσα στο ψέμα. Έλεγε στον εαυτό του ότι η ειλικρίνεια πηγαίνει χέρι χέρι με τη γενναιότητα και απέδειξε περίτρανα ότι οι δυο αυτές αρετές συμπληρώνουν η μια την άλλη.

Και τα δυο βιβλία, που έχουν γραφτεί από τη μητέρα του Θοδωρή Ντούμα, ενός φοιτητή της Γεωπονικής που πάσχει από μια θανατηφόρο νόσο, σκοπεύουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους αναγνώστες σχετικά με τον αγώνα ζωής που δίνει ο ίδιος για να κρατηθεί στη ζωή. Μέρος από τις πωλήσεις των βιβλίων θα διατεθούν στη συγκέντρωση του ποσού που απαιτείται για τη θεραπεία του Θοδωρή. Άρα τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι με την αγορά των βιβλίων βοηθούν έναν συνάνθρωπό τους.

15.9.2020, Σοφία Δένη, kosvoice.gr, (https://bit.ly/2U5FBvP)