fbpx

Ο Χνούδης. Παραμύθι γεννημένο από αλήθεια;

Ο Χνούδης. Παραμύθι γεννημένο από αλήθεια;

Το παραμύθι ως λόγος παρηγορητικός και διδακτικός είναι μια βαριά ευθύνη για μένα, έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να διεκδικήσει δάφνες σοφίας. Το τόλμησα όμως γιατί οι εμπειρίες μου είναι τόσο δυνατές, δίπλα σε έναν ήρωα, που ξεχειλίζουν από μέσα μου και δεν μπορώ να μην τις μοιραστώ. Γιατί ό,τι μοιράζεσαι έχεις, ό,τι δεν μοιράζεσαι είναι ξένο και αντίστροφα ό,τι είναι αληθινά δικό σου το μοιράζεσαι λόγω μιας βαθιάς εσωτερικής ανάγκης. Έτσι γεννήθηκε και ο Χνούδης.

Τι είναι ο Χνούδης;

Ο Χνούδης είναι ένα παραμύθι που ξετυλίγεται μέσα από διλήμματα. Ο ήρωάς του θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας. Ξαφνικά μέσα στην ανεμελιά της απλής και ασφαλούς καθημερινότητάς του, ξεπηδούν τεράστια διλήμματα ζωής. Αρχικά βρίσκεται μπροστά σε αυτό της ίδιας της επιβίωσης που βρίσκεται απέναντι στην σωτήρια για ένα άλλο ζώο, προσφορά βοήθειας. Μάλιστα ο βαθμός δυσκολίας της απόφασης αυξάνεται από τη φύση αυτού που έχει την ανάγκη του. Πρέπει να βάλει σε κίνδυνο την ζωή του για να σώσει έναν θανάσιμο εχθρό, τον ίδιο του τον θηρευτή, το λιοντάρι.

Αυτό το απλό και φοβισμένο ον, καταφέρνει και υπερβαίνει το πιο δυνατό ένστικτο χωρίς να επαίρεται για την ανδρεία που επιδεικνύει, ούτε για να γίνει ήρωας. Το μόνο κίνητρο που έχει είναι η συμπόνια απέναντι στον άλλον, ακόμα και αν αυτός είναι ο εχθρός. Παρ’όλο που μόνο και μόνο αυτό του το ανδραγάθημα επαρκεί για μπει στο πάνθεον των μυθικών ηρώων της κοινότητάς του, μια νέα δοκιμασία ακόμα πιο επιτήδεια ξεφυτρώνει ως δίλημμα μπροστά του. Τον φόβο τον νικάς με τη συμπόνια, τη δόξα τη δική σου τη θυσιάζεις προς χάριν της δόξας της αλήθειας;

Πλάνη με καλές προθέσεις; Πώς;

Μάλιστα όταν τη δόξα και την αποθέωση δεν την καρπώθηκες λέγοντας ψέματα, αφού άλλοι διέδωσαν τη φήμη, νομίζοντας μάλιστα ότι διαδίδουν την αλήθεια. Πλάνη, με καλές προθέσεις; Τι είναι αυτό τώρα; Πόσο πιο περίπλοκες μπορούν να γίνουν οι αποφάσεις του Χνούδη μας που ποτέ δεν επιζήτησε κάτι πέραν μιας απλής και ασφαλούς ζωής, εναρμονισμένης με ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον. Πρώτον δεν επεδίωξε ο ίδιος την ηρωοποίησή του. Δεύτερον και κυριότερον μπορεί να μην νίκησε το άγριο και θηριώδες λιοντάρι αλλά έκανε κάτι ακόμα πιο ηρωικό. Το έσωσε με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής. Γιατί να μην αξίζει να γίνει ο πρώτος μέσα στην κοινότητα του;

Η Αλήθεια

Από την άλλη, η αλήθεια μια απλή αρχή πάλι, αλλά θεμέλιο για την αληθινή εξύψωση αξιώνει να τιμηθεί. Μετά τη συμπόνια λοιπόν, η φιλαλήθεια αρχίζει και ξυπνά μέσα στην καρδιά του ήρωά μας και κερδίζει κατά κράτος τους πειρασμούς. Φυσικά όχι αβίαστα αλλά με εσωτερική πάλη και αγώνα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της επαφής μιας καθαρής από πάθη καρδιάς, αυτή του Χνούδη μας, με τη σκληρή πραγματικότητα. Τελικά όταν η καρδιά καταφέρει να κατακτήσει τις θεμελιώδεις αρχές έρχεται και η αναγνώριση, η δίκαια από όλες τις πλευρές, καθαρή από τύψεις και κρυφές σκέψεις.

Βέβαια όλη αυτή η διαδρομή, από την πρωινή ανέμελη βόλτα του λαγού μας μέχρι την τελική καταξίωσή του ως ηγέτη, σφύζει από καταστάσεις και εμπειρίες που διδάσκουν τον ήρωα μας αυτά που θα χρειαστεί ως ηγέτης στη μετέπειτα ζωή του.

Επανέρχομαι τώρα στην ευθύνη που νιώθω απέναντι στους μικρούς αναγνώστες μου και στους γονείς τους. Αυτά τα σκέφτομαι εγώ, είναι όμως σωστά; Γι’ αυτό θα ζητήσω μια τεράστια χάρη από τους μικρούς μου αγαπημένους μου φίλους και τους γονείς τους. Οποιαδήποτε παρατήρηση έχετε, στο παραμύθι του Χνούδη, σας παρακαλώ στείλτε τη μου.

Που μπορείτε να με βρείτε

Μπορείτε να με βρείτε στο Facebookκαι στη σελίδα του Θοδωρή στο Facebook .

Προσοχή όμως, τα παιδιά στο facebook πρέπει πάντα να έχουν την μαμά ή τον μπαμπά δίπλα τους. Οι γονείς μας είναι οι φύλακες άγγελοί μας που μας προστατεύουν. Μάλιστα θα χαρώ πολύ να μου στείλετε άλλες εκδοχές του παραμυθιού. Πώς θα θέλατε να εξελιχθεί εσείς;

Ένα από τα ομορφότερα πράγματα που μας χαρίζει ένα παραμύθι, είναι η ελευθερία. Μπορούμε με τη φαντασία μας να πλάσουμε την ιστορία και να φτιάξουμε εναλλακτικές εκδοχές που ταιριάζουν στα βιώματά μας και τη δική μας βούληση. Έχουμε γεννηθεί ελεύθεροι και μόνο ελεύθεροι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.
Χριστίνα Ντούμα, μητέρα του Θοδωρή

parentshug.eu, (https://bit.ly/3nfLBQA)