Το θαύμα του Θοδωρή Ντούμα – Συνέντευξη με τη μητέρα του

Το θαύμα του Θοδωρή Ντούμα – Συνέντευξη με τη μητέρα του

Όλοι μπορούμε να στηρίξουμε το θαύμα του Θοδωρή και τον αγώνα της οικογένειας Ντούμα

Ο Θοδωρής Ντούμας είναι ο νεαρός φοιτητής, ο οποίος πάσχει από μία πολύ σπάνια ασθένεια, της οποίας το όριο ζωής είναι τα 20 χρόνια. Ο Θοδωρής το ξεπέρασε και η ιατρική έχει απέναντί της ένα θαύμα. Οι θεραπείες του Θοδωρή και τα χρήματα που χρειάζονται, ώστε να μεταβεί στο εξωτερικό είναι πολλά. Η οικογένειά του έχει καταφέρει να συγκεντρώνει αρκετά χρήματα με τα υπέροχα βραχιολάκια «Thodore’s Miracle». Πλέον η μητέρα του κυκλοφορεί το πρώτο της παιδικό βιβλίο από τη σειρά «ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ».

Ο Θοδωρής είναι θαύμα για την ιατρική, αλλά και για όλους εμάς. Ας βοηθήσουμε όλοι να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας ζωής.

Χριστίνα ο γιος σου, ο Θοδωρής, πάσχει από την πολύ σπάνια και θανατηφόρα Νόσο Batten (Batten Disease) για την οποία μάς έχεις μιλήσει σε προηγούμενη συνέντευξη. Θα συμπεριλάβουμε τον σύνδεσμο της συνέντευξης, ώστε όσος κόσμος δεν είχε ενημερωθεί τότε, να έχει την ευκαιρία να το κάνει τώρα.

Θα ήθελα να αρχίσουμε από τη βασική ερώτηση… Πώς είναι σήμερα ο Θοδωρής;

Μαζί με τις ευχές μου για καλή χρονιά, θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για τη δεύτερη αυτή συνέντευξη. Έρχεται σε μια περίοδο που προσπαθώ να συγκεντρώσω υλικούς πόρους -με την έκδοση ενός βιβλίου -τώρα που ο τελικός μας στόχος είναι πολύ κοντά.

Ο Θοδωρής βρίσκεται σε καλή κατάσταση, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη σοβαρότητα της νόσου. Μάλιστα, συνειδητοποιώντας ότι τα καταφέρνει θαυμάσια, η διάθεση του μπορώ να πω ότι είναι καλύτερη από την τελευταία φορά που μιλήσαμε. Χάρη στην ανεκτίμητη στήριξη του κόσμου μπορούμε και του προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερνικήσει τις φοβερές δυσκολίες της νόσου. Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω το πιο μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που αγκαλιάζουν με αγάπη το παιδί μου, καθώς η κάθε προσφορά είναι ένα φιλί ζωής.

Νιώθω ευλογημένη που ζω σε αυτόν τον τόπο, στον τόπο που πολλοί συμπολίτες μας βλέπουν το διπλανό τους σαν αδελφό. Το πρόσωπο του Θοδωρή λάμπει όταν του διαβάζω τα μηνύματα συμπαράστασης. Όλοι αυτοί χαρίζουν καθημερινά χωρίς να το γνωρίζουν έναν λαμπρό ήλιο στο πρόσωπο του παιδιού μου.

Χριστίνα πέρασε ακόμα μία χρονιά και καταφέρατε με μεγάλο αγώνα, να κρατήσετε το θαύμα του Θοδωρή ζωντανό. Υπήρχαν στιγμές που λύγισες ή που φοβήθηκες για το παιδί σου;

Φυσικά και υπάρχουν τέτοιες στιγμές που λυγίζεις ή φοβάσαι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζεις να προσπαθείς, να ελπίζεις και να προσεύχεσαι. Εκεί είναι που πρέπει να βγάλεις από την καρδιά σου κάθε τοξικό συναίσθημα και να την πλημμυρίσεις με αγάπη. Η Αγάπη με πάει κοντά στον Θεό και έτσι ξεπερνώ τους φόβους μου και κάθε αρνητικό που με επισκέπτεται. Όσο η καρδιά μου μένει ανοιχτή στο καλό και η ψυχή μου πιστεύει στο Θαύμα τόσο και ο Θεός το κρατάει ζωντανό.

Θα μου επιτρέψεις να χρησιμοποιήσω τα λόγια σου από την προηγούμενη συνέντευξή μας: «Ο Θοδωρής εκφράζει στο ακέραιο την έννοια του μαχητή. Και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη». Χριστίνα πώς έχετε καταφέρει ως οικογένεια να διατηρείτε το χαμόγελο, αλλά και το θαύμα του Θοδωρή ζωντανό;

Αυτό δεν είναι μόνο ατομικό ή οικογενειακό κατόρθωμα αλλά συλλογικό, είναι ένα μεγαλειώδες παράδειγμα της αλληλεγγύης των Ελλήνων. Η ανατροφοδότηση που έχουμε από τον Θοδωρή και από τον κόσμο δεν μας δίνει μόνο την υλική υποστήριξη αλλά και την απαραίτητη ηθική ανάταση, που λειτουργεί σαν γεννήτρια δύναμης στην προσπάθειά που κάνουμε.

Όλα αποκτούν νόημα όταν αγωνίζεσαι, όχι μόνο για την επιβίωση, αλλά για τη ζωή του παιδιού σου. Καταφέραμε ο Θοδωρής να μην επιβιώνει απλώς, αλλά να ζει και με ποιότητα, όχι με την παροχή υλικών αγαθών, αφού οι ανάγκες της νόσου απορροφούν όλη την οικονομική μας βάση, αλλά με την αγάπη, την κοινωνικοποίηση, τις δραστηριότητες, την επικοινωνία και τη δημιουργικότητα. Η προσπάθεια μας είναι δυναμική, δηλαδή δίνει και ανατροφοδοτείται από τον Θοδωρή αλλά και από τους συνανθρώπους μας.

Έως τώρα γνωρίζαμε πως μπορούμε να στηρίξουμε τον αγώνα σας, για να συνεχιστεί το θαύμα του Θοδωρή, με την αγορά του υπέροχου βραχιολιού «Thodore’s Miracle». Μπορεί ο κόσμος ακόμα να το προμηθευτεί;

Βεβαίως και μπορεί, υπάρχουν αρκετά και σε διάφορα χρώματα. Εξακολουθεί να είναι ακόμα το κυριότερο μέσο οικονομικής στήριξης που έχουμε μιας και το βιβλίο τώρα βγήκε και αρχίζει να γίνεται γνωστό. Όμως κερδίζει έδαφος συνεχώς και αυτό είναι καλό καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλα, αφού πρόκειται για σειρά.

Χριστίνα ας μιλήσουμε για αυτό το βιβλίο. Πριν λίγο καιρό παρουσίασες το πρώτο βιβλίο από τη Σειρά: «ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ». Πώς σου ήρθε αυτή η ιδέα;

Έχω μεγαλώσει σε μια οικογένεια και μια γειτονιά που σχεδόν όλοι – παππούδες, γιαγιάδες, θείοι, θείες, μαμάδες, μπαμπάδες και γείτονες – ήταν  πρωταγωνιστές και δημιουργοί παραμυθιών. Θυμάμαι οτι περίμενα πώς και πώς μαζί με τα αδέλφια, τα ξαδέλφια και τους φίλους μου να ακούσουμε την εκπομπή “Η θεία Λένα” στην οποία η Αντιγόνη Μεταξά διάβαζε παραμύθια της.

Εγώ με τη σειρά μου πήγαινα σε έναν ηλικιωμένο Αρμένη τσαγκάρη,που είχε μαγαζί στη γειτονιά μας, τον κύριο Αρίστο, τον οποίο αγαπούσα πολύ και σχεδόν όλα τα απογεύματα του καλοκαιριού καθόμουν στα σκαλοπάτια του τσαγκάρικου και του διάβαζα παραμύθια. Πίστευα ότι με αυτόν τον τρόπο του έπαιρνα την κούραση και περνούσε ευχάριστα η ώρα του. Είχα μεγάλο θαυμασμό και τον διατηρώ φυσικά ακόμη στους ανθρώπους που μοχθούν για να επιβιώσουν. Θυμάμαι που του είχα αφιερώσει τον Παπουτσωμένο Γάτο. Δε θα ξεχάσω ποτέ το γέλιο του για την εύστοχη επιλογή του παραμυθιού που είχε σχέση με το επάγγελμά του. Το έλεγε σε όλους και γελούσαν και τα μουστάκια του.

Μάλιστα επειδή πιστεύω ότι η γυναίκα που κυοφορεί μεταφέρει τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και στο έμβρυο διάβαζα  παραμύθια και όταν ήμουν έγκυος. Απόλυτα φυσικά λοιπόν μου γεννήθηκε η ιδέα να γράψω τα  δικά μου παραμύθια σε μια τρομερά δύσκολη περίοδο για μένα και την οικογένεια μου. Τα παραμύθια αυτά γράφτηκαν φέρνοντας μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια και λειτουργούν σαν γιατρικό  στις πληγές από τη δοκιμασία που περνάμε τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Ποιος είναι ο στόχος του βιβλίου που έγραψες;

Ο στόχος της συγγραφής είναι κάπως διαφορετικός από τον στόχο της έκδοσης. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με το παιδί είναι μέσω του παραμυθιού, μπορείς να το διδάξεις αλλά και να διδαχτείς από αυτό, μιλάς στην καρδιά του και απαντά κατευθείαν στη δική σου, με ένα επιφώνημα χαράς, με την συμπάθεια του στους ήρωες και την αγωνία του όλα να τελειώσουν καλά. Αντιδρά αυθόρμητα και αν έχει κάτι να δώσει ο συγγραφέας το απορροφά αμέσως, το κάνει κτήμα του. Η φαντασία του πλουτίζει εκ νέου το διήγημα, φτιάχνει εναλλακτικά σενάρια, συνδιαλέγεται ενεργητικά με το νου και το συναίσθημα του συγγραφέα. Αυτό πραγματικά με γεμίζει και είναι αυτό που κερδίζω ως Χριστίνα. Αυτά όσον αφορά τη συγγραφή.

Ο λόγος της έκδοσης την παρούσα χρονική στιγμή, είναι ότι χρειαζόμαστε επιτακτικά χρήματα σε συνεχή βάση και πρέπει να είμαστε και έτοιμοι για το ταξίδι στην Αμερική. Έτσι, παράλληλα με την φροντίδα στο παιδί, έχω κάποια απασχόληση που θα μας φέρει έσοδα. Καλά είναι αυτά, βέβαια, αλλά τίποτε δεν θα γινόταν χωρίς τον Διονύση Βαλεριάνο τον εκδότη μου και τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Αυτός ο άνθρωπος μας εμπιστεύτηκε από την πρώτη στιγμή και χωρίς δεύτερη σκέψη ή δισταγμό άρχισε να εκδίδει την σειρά τα “Όνειρα του Θοδωρή”.

«Η Αλεπού μοδίστρα». Από πού μπορεί να προμηθευτεί ο κόσμος αυτό το βιβλίο που αποτελεί ιδανική λύση για ένα υπέροχο δώρο, αλλά συμβάλλει και στο να κρατηθεί ζωντανό το Θαύμα του Θοδωρή;

Το βιβλίο μπορεί να το προμηθευτεί στα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα ή από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική. Η διεύθυνση είναι: Ιπποκράτους 82, 106 80 Αθήνα. Το τηλέφωνο είναι 210 3613676. Επίσης μπορούν να κάνουν παραγγελία του μέσω internet στις ιστοσελίδες των βιβλιοπωλείων ή στην σελίδα των εκδόσεων. Επίσης μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο messenger εδώ ή στο messenger του προφίλ μου στο Facebook ή ακόμα να μας στείλει e-mail στο: theodoresmiracle@gmail.com

Ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη να πιστέψει σε θαύματα και ο Θοδωρής είναι ένα από αυτά. Είδαμε πολλούς αθλητές και καλλιτέχνες στο πλευρό σας, στο πλευρό του Θοδωρή. Λαμβάνετε την αγάπη και τη στήριξη του κόσμου;

Τα θαύματα έχουν στενή σχέση με την αγάπη. Πιο στενή δεν γίνεται! Είναι σχεδόν ταυτόσημα. Όπως η αγάπη είναι λυτρωτική γι’ αυτόν που την προσφέρει και θεραπευτική γι’ αυτόν που την δέχεται, το ίδιο συμβαίνει και με τα θαύματα. Τα θαύματα συμβαίνουν, τα ζεις και εμφανίζονται, αρκεί να θέλεις να τα δεις. Η επιλογή είναι δική σου.

Η αγάπη των ανθρώπων είναι κάτι μοναδικό, κάτι που έχει ουσία και νόημα, δεν εξαντλείται σε τυπικές ευχές αλλά περιέχει ό,τι χρειάζεται για να δέσει μια οικογένεια. Γιατί μια οικογένεια είμαστε με τους ανθρώπους που μας πλησίασαν και μας πλησιάζουν και αυτό είναι από μόνο του ένα θαύμα που είναι προϋπόθεση για το θαύμα του Θοδωρή.

Θα ήθελα να μας πεις ακόμα μία φορά τους λόγους για τους οποίους τα χρήματα που χρειάζονται για να κρατηθεί το θαύμα του Θοδωρή ζωντανό είναι τόσα πολλά.

Ο σκοπός είναι ιερός, να στηρίξουμε το θαύμα του Θοδωρή και τον αγώνα της οικογένειας Ντούμα. Αγοράζοντας αυτό το βιβλίο έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε ένα υπέροχο βιβλίο στα παιδιά μας. Κάντε στον εαυτό σας ή στα παιδιά των φίλων σας ένα δώρο με αξία….ζωής.

Φανή Συντάκη, 22 Ιανουαρίου 2020, skglife.gr, (https://bit.ly/2RQdoHV)